Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

GYIK

Leggyakrabban felmerülő kérdések a Respro maszkokkal és szűrőkkel kapcsolatban!

MEKKORA RESPRO MASZKOT VEGYEK?

 • Egy átlagos magasságú/súlyú felnőtt nőnek alapvetően az M (közepes) méretet javasoljuk. Hasonlóképpen, egy átlagos magasságú/súlyú felnőtt férfi számára alapvetően az L (nagy) méret az ajánlott. Mivel azonban a fejméretek nagyban eltérhetnek, és nehéz általánosan megadni a pontos méretet, ezért az ideális méret meghatározásához használd kérlek a Respro hivatalos méretajánló táblázatunkat. Kérjük vedd figyelembe, hogy egyes maszkok nem minden méretben kaphatóak.


NEHEZEBBEN VESZEM A LEVEGŐT A MASZKBAN. EZ NORMÁLIS?

 • Igen. Aki maszkot használ, annak meg kell értenie, hogy a maszkban bizonyos mértékig korlátozotabb a légzés, különösen ha szaporábban veszed a levegőt például bringázás vagy futás közben. Ez normális, hiszen a levegőnek át kell haladnia egy szűrőn, és a felhasznált levegőnek távoznia kell a maszkból.
  Ha sport közben nehezebben lélegzel, akkor javasoljuk a Powa és Powa Elite szelepeket, melyek a hőt, a párát  és a CO2-t gyorsabban távolítják el, így könnyebbé válik a légzés. Minél hamarabb kijutnak ezek az összetevők, annál komfortosabb a maszk. A Powa és Powa Elite szelepek minden maszkkal kompatibilisek.


MILYEN SZŰRŐRE VAN SZÜKSÉGEM?

 • Először is határoznod meg, hogy milyen környezetben fogod használni a maszkot, azaz városi vagy vidéki környezetben. Jellemzően, ha mindennap ingázol a nagy vagy lassan haladó forgalomban, akkor a Techno vagy a City szűrőt javasoljuk. Bár vidéken is előfordulhatnak kémiai szennyező anyagok, terményszórók, műtrágyák stb., a részecskék nagyobb valószínűséggel jelentenek potenciális problémát, ezért valószínűleg a Sportsta szűrő a jobb választás. 
  Hogy melyik szűrő mit tud és mire való pontosan a "Milyen Respro szűrőtípusok vannak?" blogcikkünkből megtudhatod!


MILYEN GYAKRAN KELL SZŰRŐT CSERÉLNI?

 • A Respro szűrők tényleges élettartama számos tényezőtől függ, például: a felhasználó légzési sebességétől, a környezeti szennyezettségi szinttől, a szűrő aktív működésének időtartamától, a higiéniai szinttől. Ezeket a tényezőket figyelembe véve javasoljuk, hogy a szűrőt havonta vagy 69 óránként cseréld ki, attól függően, hogy melyik következik be hamarabb.
  A Sportsta™ szűrőt célszerű havonta cserélni, vagy akkor, amikor nagyon elszíneződött. A szűrőben megrekedt részecskék növelik a belégzési ellenállást, amint a szűrő telítődik és sötét színűvé válik.
  Csere során figyelj arra, hogy a maszk méretének megfelelő filter méretet válassz!


HOGYAN KELL SZŰRŐT CSERÉLNI A RESPRO MASZKBAN?

 • Nézd meg a YouTube-on található videót, amely bemutatja, hogyan kell kicserélni a szűrőt.
   

CSERÉLHETŐ A RESPRO MASZK SZELEPE? MILYEN GYAKRAN KELL CSERÉLNI?

 • Igen, a normál vagy könnyített légzést biztosító szelepek (Powa, Powa Elite) közül tudsz választani, melyek minden maszkkal kompatibilisek. Amennyiben allergiával küzdesz, válaszd az Allergy szelepet.
  A szelepeket nem kell rendszeresen cserélni, feltéve, hogy azokat megfelelően tisztítod. Havi rendszerességgel célszerű a szelepeket forró vízzel átöblíteni, és hagyni, hogy megszáradjanak. Ezzel az eljárással a szelepekben felhalmozódott szöveti só könnyedén eltávolítható.


MOSHATÓ A RESPRO MASZK?

 • Igen, sőt javasoljuk, hogy normál használat mellett havonta mosd ki a maszk neoprén héját kézzel, meleg szappanos vízben. Ehhez először el kell távolítanod a szűrőt és a szelepet. Bár tartalék szelepek és szűrők külön kaphatók, ügyeljen arra, hogy a karbantartás során ne veszítsd el ezeket.
   

MOSHATÓ A RESPRO MASZK SZŰRŐJE?

 • A szűrőanyag mosható, de a "kézi mosást" javasoljuk. A gépi mosás kissé erőteljes lehet, ami megrongálhatja az anyagot, főleg ha más ruhadarabokkal együtt mosod. Egyes mosóporok illatanyag-adalékokat is tartalmaznak, amelyeket a szűrő beszívhat, így ne használj mosóport.
  Legjobb eljárás a Respro ajánlása szerint, ha tűzről levett forrásban lévő vízbe helyezed a szűrőt és a víz kihűlése után kiveszed, majd hagyod megszáradni. Ez az eljárás eltávolítja az arcról származó olajokat, zsírokat, amelyek a folyamatos használat során felhalmozódhatnak, valamint eltávolítja a szűrő faszénszerkezetében lévő részecskék és szerves gőzök egy részét.


MENNYIRE KELL HAJLÍTANI AZ ORRCSIPESZT?

 • A hajlítható orrcsipesz könnyen deformálódik, így jó illeszkedést lehet kialakítani az orrnyereg körül. Az orrcsipeszt addig hajlítsd, még tökéletes illeszkedést biztosít.
  A folyamatos vagy túlzott hajlításokkal azonban meghibásodik a fém és elpattanhat. Ha már megtaláltad a jó illeszkedést, a legjobb, ha megtartod a formát, és nem hajtod laposra, amikor tárolod vagy nem használod. 


PÁRÁSODIK A SZEMÜVEGEM A RESPRO MASZK HASZNÁLATA KÖZBEN. MIT TEGYEK?

 • Első körben legjobb ha először a maszkot veszed fel és az orrcsipesszel beállítod, hogy megfelelően zárodjon, majd a szemüvegedet az orrcsipesz elé helyezed. Ha jó a záródás az orr és az arccsont körül, akkor elvileg nincs szivárgás ezen a területen, ami azt jelenti, hogy párásodás sem léphet fel. Ezenkívül célszerű a szájon keresztül kifújni a levegőt, így az egyből a szelepeken keresztül távozni tud.
   

A SZAKÁLLAM BEFOLYÁSOLJA A MASZK TELJESÍTMÉNYÉT?

 • Bármilyen szakáll zavarja a maszk tömítését, pontos illeszkedését. Az, hogy mekkora a szivárgás mértéke, a szakáll vastagsága és a megfelelő méretű maszk határozza meg.