Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Milyen egy jó maszk?

A legtöbb maszk sokszor egyformának tűnik, de maszk és maszk között jelentős különbségek vannak. Ha nem tudod, hogy milyen tényezőket vegyél figyelmbe a vásárlásnál, akkor nem biztos, hogy a megfelelőt fogod választani.

Erre a 4 fontos tényezőre figyelj egy maszk vásárlásánál.

1. A legfontosabb szempont, hogy a maszk hatékonyan szigeteljen!

Egy szűrőmaszk funkciója, hogy a belélegzett levegő a szűrőn áthaladva a szennyező anyag visszatartásával, szűrésével eltávolítsa és megkösse a részecskéket, valamint a gáz- és gőz halmazállapotú szennyeződésket, és így megakadályozza, hogy a levegőben lévő szennyező anyagok szervezetedbe jussanak, vagy legalább az egészséget nem károsító szintre csökkenjenek. Hiába van azonban egy jó szűrőd, ha az arc és orr környékén szivárgás van a tömítetlenség miatt. Ahhoz, hogy egy maszk megfelelően működjön, el kell zárnia az orr és a száj környékét a külső környezettől. Ha egy maszk nem biztosít hatékony szigetelést, akkor a szűretlen levegő a maszk szélei körül beáramolhat és a légzőszerveinkbe juthat. Ezt nevezik „befelé szivárgásnak”.

Ezért például az „egy méret mindenkinek” típusú maszkok jellemzően rossz illeszkedést és nem kellően tökéletes szigetelést biztosítanak. És ezért kínál a Respro® legalább 2, illetve bizonyos maszkok esetében 3 méret opciót a termékválasztékban. Olyan ez mint a cipőméret, egy méret nem jó mindenkinek.

A Respro maszkok fejlesztése során figyelembe vették az emberek anatómiai jellemzőit és a fenti szempontokat.

  • A Respro maszkok külső anyaga rugalmasan nyújtható, így könnyedén és pontosan illeszkednek a különböző arcvonalakhoz. 
  • A tökéletes illeszkedést elősegíti, hogy a maszkot a tarkon tépőzárral megfelelő méretűre állíthatod.
  • A maszkok része egy alumínium orrcsipesz, mellyel tökéletesen az orrnyeregre illeszthető, így hatékony szigetelést biztosít.
  • A Respro maszkok 2-3 méretben készülnek, hogy mindenki megtalálja az ideális méretet.


2. A szűrő anyaga megfelel a specifikációnak?

A szűrőanyagok két kategóriába sorolhatók:

Az első a részecskék eltávolításának képessége. Ez tipikusan a dízel részecskéket és a polleneket jelenti. A szűrő típusa általában egy nem szövött, több milliárd egymáshoz ragasztott szálból áll. Ezek elektrosztatikusan töltődnek, pozitív és negatív töltéssel egyaránt (mint ahogy a haj kifésülése is töltést eredményez), így a szűrőszerkezeten áthaladó részecskéket vonzza és fizikailag az anyag mátrixában tartja. Minél kisebb a részecske, annál nagyobb a vonzóerő, ami azt jelenti, hogy az elektrosztatikusan töltött anyagok könnyen felfogják a finom, belélegezhető porokat, amelyek túlságosan benépesítik városaink levegőjét.

Mivel az ilyen típusú szűrőanyagokat először az Egyesült Királyságban a védelmi szervek fejlesztették ki, nem olcsóak. Ha tehát egy "olcsónak" tűnő terméket vásárolsz, és azt írják, pl. hogy "0,3 mikronig távolítja el a részecskéket", akkor nagy az esélye annak, hogy egy-két részecskét megállít, de a ténylegesen áthaladó több millió részecskét nem. Vigyázz! Ha az anyagot nem lehet ipari tesztadatokkal alátámasztani, akkor valószínűleg nem végzi hatékonyan a feladatát.

A második típusú az aktívszenes anyagot tartalmazó szűrő. Ez képes a gázok és gőzök szűrésére (adszorbeálására). Nos, mint minden, ha olcsó, akkor nagy az esélye, hogy az anyag vagy fekete, aktív szénnek látszó szövet (a távol-keleti másolati termékek ismertek erről), vagy szénporral impregnált szövet. Nagy különbség van a szénporral impregnált kendő és egy 100%-ban aktív szénből készült szénszövet szűrési kapacitása között.

A szénporral impregnált kendőket az iparban olcsó, kellemetlen szagok elleni termékekhez használják, mint például a "szagelszívók". Ezek a szagtalanító szűrők a statikus levegőre (nem mozgó) alkalmas, de kevés hasznukat vesszük, ha a levegő mozgásban van, például amikor a tüdőnkbe szívjuk be a levegőt. A városi szennyezés esetén a legjobb anyag az úgynevezett DACC™ szűrő (Dynamic Activated Charcoal Cloth). Ez az anyag 100%-ban aktívszénszövet, amely molekuláris szinten képes elnyelni a gázokat és gőzöket, méghozzá nagyon gyorsan. Ezt licenc alapján gyártják, és egy másik örököse az Egyesült Királyság védelmi szerveinek.


3.) Fontos-e a szelep a maszkon?

Annak érdekében, hogy a maszk viselése során is megfelelő legyen a lélegzés, különösen sportolás vagy fizikai erőkifejtés során, elengedhetetlen, hogy a maszk biztosítsa a be- és kilélegzett levegő szabad áramlását, és a maszk belső terében ne alakuljon ki alacsony légnyomás vagy akár vákuum. A kilélegzett levegő három olyan összetevőt tartalmaz, melyet nem jó újra belélegezni, és csak növeli a kellemetlenséget. Kilégzéskor hő, vízgőz és szén-dioxid keletkezik, melyeket az újbóli belégzés előtt ki kell üríteni a maszkból. Tehát ahelyett, hogy ezek az összetevők a szűrőn keresztül távoznának, a legjobb, ha a kilégző szelepeken keresztül hagyják el a maszkot. A Respro maszkon található szelepek csak egy irányba nyílnak. Belégzéskor automatikusan bezáródnak, kilégzéskor pedig kinyílnak. Egyszerű, de hatékony részei a maszknak, és nem kell őket cserélni. Az ok, amiért azt akarjuk, hogy a levegő a szelepeken keresztül távozzon, az az, hogy ne telítődjön a szűrő vízgőzzel, mivel ez megnehezíti az újbóli belégzést, és a kilélegzett levegő sebességének relatív ellennyomása, beleértve a hőt és a vízgőzt, visszaüt az orr és a száj területén, mint a forró levegő.


4.) Kényelemes-e a maszk?

Az ideális maszk olyan mintha nem lenne rajtad semmi. De a valóságban ez sajnos nem így van. A legjobb, amit tehetünk, hogy a kellemetlenségek szintjét a lehető legkisebbre csökkentjük. Az anyagoknak így puhának kell lenniük, az éleknek íveltnek és nem sarkosnak.

Tehát egy jó maszk:

  1. Az arc méretének és alakjának megfelelő méret
  2. Az orrot és a szájat is takarja, és ezáltal hatékony tömítést biztosít
  3. Megfelelő illeszkedés, hogy az orron és/vagy a szájon keresztül akadálytalanul lélegezhessen.
  4. Minőségi szűrőanyagok van benne
  5. Kilégzőszelep megfelelő működése
  6. Kényelemes és komfortos
Tartalomhoz tartozó címkék: Maszkhasználat