Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Milyen Respro szűrők vannak?

A Respro® maszkokban használt szűrőanyagokat elsősorban olyan katonai alkalmazásokhoz fejlesztették ki, amelyek kiváló szűrési tulajdonságokat igényelnek, ugyanakkor olyan hatékony légáramlást biztosítanak, amely nem akadályozza a felhasználó tevékenységét.

A felhasználás és a környezetben előforduló szennyező anyagokat, részecskéket figyelembe véve a Respro 3 fő típusú szűrőt alkalmaz:

 1. DAAC szűrő (aktív szénszűrő)
 2. Hepa-típusú szűrő 
 3. Kombinált szűrő (DAAC + Hepa-típusú) - Respro® Cinqro™ városi szűrő és a Respro® Techno™ szűrő. 

A Respro úgy alkotta meg a szűrőket, hogy minden szűrő minden maszkhoz kompatibilis legyen. Így a szűrőválasztásnál nem számít, hogy milyen maszkod van, csupán a méretre kell figyelned.

Nézzük, akkor hogy melyik szűrő mire alkalmas:

1. DACC - Aktív szénszűrő városi használatra

A Dynamic Activated Charcoal Cloth (röviden: DACC) anyagot eredetileg az Egyesült Királyság Védelmi Minisztériuma fejlesztett ki az 1980-as években a vegyi és biológiai támadások elleni védelemre. Azóta több magáncégnek, köztük a Respro-nak is engedélyt adott az anyag használatára a maszk filtereinek elkészítéséhez.

Az aktív szénszálas szűrőt elsősorban városi használatra javasoljuk, mivel kiszűri a levegőből a járművek kipufogógázaiból származó káros anyagokat, és segít megakadályozni, hogy azok a légzőrendszerbe kerüljenek.
A szűrő védelmet nyújt azon anyagokkal szemben, amellyekkel a városi közlekedés során naponta találkozunk:

 • a szénhidrogének (benzol, pirén, 1,3-butadién, stb.)
 • a savas gázok (nitrogén-dixid /NO2/, kén-dioxid, stb.)
 • a fotokémiai szennyezőanyagok (alacsony szintű ózon részecskék - fekete füst, pollen, ólom-oxid, korom szemcsék stb.)
 • az anyagok részletesebb listáját a Technológiák rész alatt találod 

A DACC szűrő alapja egy 95%-os tisztaságú szénszálas szövet, melyet egy orvosi minőségű, nem szövött polipropilén anyaggal lamináltak, mely még hatékonyabb szűrési teljesítményt eredményez.

Az aktív szénszűrős filtert normál használat mellett havonta vagy kb. 69 óránként célszerű cserélni.

DACC szűrő részecskeszűrő képesség PM10-es, mely kisebb, mint 10 mikron, de nagyobb mint 1 mikron méretű részecskék kiszűrésére alkalmas.

DACC szűrő az alábbi maszkokban található:

 • City maszk
 • Kombinált szűtőt tartalmazó maszkok (lásd 3. pont)


2. A Hepa-típusú szűrő sportolóknak és allergiásoknak

A Hepa típusú szűrő elektrosztatikusan vonzza és így csapdába ejti a levegőben szálló részecskék 95%-át 0,3 mikron méretig. (1 mikron = 1/1000 mm. )
A Hepa szűrő aktívan kiszűri a levegőben lévő:

 • pollent
 • épületport
 • agyagport
 • gabonaport, szójaport
 • szénport
 • cigarettafüstöt
 • háziport
 • ólmot és kátrányt
 • háziállatok szőrét
 • baktériumokat és vírusokat

A legtöbb részecskeszűrővel ellentétben, amelyek kifejezetten mechanikai szűrést alkalmaznak, és ezért az eredményesebb szűrés érdekében vaskos szűrőbetéttel kell rendelkezzenek, és amelyek így természetszerűleg nagy belégzési ellenállást, és nehézkes levegővételt eredményeznek, a Hepa szűrő a speciális működési elve révén rendkívül alacsony belégzési ellenállást biztosít, ezért kifejezetten ajánljuk a sportolni vágyóknak.

A filter nagy légáteresztő képességű, hipoallergén réteggel elátott az irritáció elkerülése érdekében. Szorosan szőtt, orvosi minőségű bőrérzékeny, elektrosztatikusan feltöltött polipropilén szálakból készül, így az allergiások is bátran használhatják a mindennapokban.

​A Hepa szűrőt az elszíneződés alapján javasolt cserélni.  A szűbőben megrekedt részecskék növelik a belégzési ellenállást, amint a szűrő telítődik és sötét színűvé válik. Ha a belégzési ellenállás nem okoz problémát (azaz a szűrő nem elszíneződött), akkor nincs szükség a szűrő cseréjére, de a szűrő tisztán tartásához mindig szigorú higiéniai gyakorlat szükséges.

A Hepa szűrő részecskeszűrő képesség PM1-es (kisebb mint 1 mikron méretű szemcsék kiszűrésére is alkalmas)

A Hepa szűrővel elátott Respro maszkokat ajánljuk a szénanáthában, általános szezonális allergiákban szenvedőknek, a szabadtéri sporttevékenységeket űzöknek városi és vidéki környezetben egyaránt.
Hepa szűrő az alábbi maszkokban található gyárilag:

 • Sportsta maszk
 • Allergy maszk
 • Ultralight maszk


3. Kombinált szűrő, azoknak akik a maxiumumra törekszenek

Ez a szűrő a DAAC (aktív szénszűrő) + Hepa-típusú szűrő kombinációja, mely egyesíti a két szűrő tulajdonságait és ennek köszönhetően a nagyvárosokban általánosan előforduló szennyező anyagok széles spektrumát képes szűrni.

A kombinált szűrő képes az egy mikronnál kisebb méretű részecskéket szűrni, ami bőven alkalmas a 2,5 mikronos részecskék (PM) megfogására. A városokban a részecskeszennyezés jellemzően a 2,5 mikronos vagy annál nagyobb mérettartományban jelenik meg. Az ennél kisebb részecskéket nevezik belélegezhető pornak, amelyek mélyen a tüdőben és a légzsákokban megtapadhatnak. Ez a részecskeszennyezés veszélyesebb típusa, mivel a járművek kipufogógázainak égéséből származó, mérgezőként ismert vegyi anyagok a belélegezhető részecskékkel kerülnek a levegőbe. Ezért van szükség a Hepa-típusú™ szubmikronos részecskeszűrőre.
DACC™ aktív szénréteg kiváló adszorpciós tulajdonságokkal rendelkezik a VOC-k, SO2 és NO2 szűrése tekintetében.

Kombinált szűrő az alábbi maszkokban található gyárilag:

 • Techno maszk
 • Cinqro maszk
Tartalomhoz tartozó címkék: Szűrők