Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Mit jelent a PM?

A PM (particulate matter - kisméretű részecske) a levegőben lebegő szilárd és folyékony részecskék gyűjtőneve. Leginkább a "szálló por" elnevezése terjedt el. A levegőben található részecskék, többek között a por, a szennyeződés, a korom és a füst. Ezek a részecskék hosszú időn keresztül lebeghetnek a levegőben.

A részecskék különböző méretűek lehetnek, melyet mikrométerben vagy "mikronban" mérünk. A mikron a hüvelyk, a méter és a mérföld mértékegységeihez hasonlóan a távolság, egy nagyon kis része. Egy milliméterben 1000 mikron van, ami körülbelül akkora, mint egy hajszál vastagsága.

Az 50+ mikron átmérőjű részecskék szabad szemmel is láthatók, de ahogy egyre kisebbek lesznek, úgy válnak láthatatlanná, láthatatlan fenyegetéssé. Ezeknek a részecskéknek az egészségkárosító hatása kisebb, mint a 10 mikron méretűeké, mivel a légzőrendszer szűrőin fennakadnak, így nem jutnak le a tüdőhöz.

A 10 mikronnál kisebb átmérőjű részecskék (PM10) kezdenek egészségügyi problémát jelenteni, mivel belélegezve a torok hátsó régiójába irritációt és köhögést okozhatnak.

A 2,5 mikronnál kisebb átmérőjű részecskéket (PM2,5), amelyek magukban foglalják a mikron alatti (egy mikronnál kisebb) részecskéket, finom vagy "belélegezhető" részecskéknek nevezzük, és valójában ezek jelentik a legnagyobb egészségügyi kockázatot.
Ezeket a finom részecskéket a normál emberi szűrőrendszer nem képes felfogni. A finom részecskék áthaladnak az orrszőrzeten, a torok nyálkahártyáján, és képesek tovább áramlani a tüdőbe, és onnan átkerülni a véráramba.

A tudomány jelenlegi állása szerint komoly aggodalmat jelent, hogy a mérgező, illetve rákkeltő vegyi anyagok, mint például a VOC, vagy a pirén nagyon kis mennyiségben is képesek rátapadni ezek finom részecskékre, és így ezek is eljutnak a légutakon keresztül az u.n. tűdőhólyagocskákig, ahol ezek a vegyi anyagok felszívódhatnak a véráramba.

A benzin- és dízelüzemű járművekből származó fekete füst például 100 mikron mérettől az egy mikronnál is kisebb méretig tartalmaz részecskéket. A méretbeli eltérés az üzemanyag típusától és az égés hatékonyságától függ.

Rövid távú egészségügyi hatásai ezeknek a részecskéknek: szem-, orr-torok- és mellkasi irritáció, köhögés, tüsszögés, orrfolyás és légszomj.

A finom részecskéknek való állandó kitettség a tüdőfunkciót is befolyásolja, rontja a meglévő egészségügyi állapotot, mint például az asztma és a szívbetegség, vagy növeli az akut légzőszervi megbetegedések kockázatát. Azoknak, akik sportolnak, vagy folyamatosan olyan környezetnek vannak, ahol a PM-értékek magasak valóban megfontolandó hogy, például "Hepa-típusú szűrővel" ellátott maszkot viseljünk, amely kiszűri a szubmikron és minden más mikron méretű részecskét.

Például azok az emberek, akik átlagosan 30 percet tekernek kerékpárral a munkahelyükre gyors tempóban, valószínűleg körülbelül 1800 liter levegőt lélegeznek be az út során. A rossz levegőminőség (légszennyezettség) miatt a levegőben biztosan lesznek olyan részecskék, amelyet nem tudnak nem belélegezni.

Ami az 1800 litenyi levegőt illeti, amelyet a munkába járó kerékpáros egyetlen ilyen út során belélegez, az ebben a nagy mennyiségű levegőben található részecskék eközben úgy tapadnak rá a felső és alsó légutak falára, mint a legyek a légypapírra. A tüdőnek így tehát már azon kell dolgoznia, hogy eltávolítsa ezeket a részecske-szennyeződéseket, és a példában szereplő utat megtevő munkába járó kerékpáros esetén ezt naponta kétszer kell megtennie az év mintegy kétharmad részében.

Nem csoda hát, hogy egyre több kerékpároson és futón látni légszűrő maszkot a nagyvárosokban!

Kampányolj Te is a tisztább levegőért, és addig is szerezz be egy jó maszkot!

Tartalomhoz tartozó címkék: Szűrők