Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Technológiák

Az alábbi cikk egy alapvető technikai - technológiai összefoglaló, amelyet a Respro 25 éves kereskedelmi múlja során felmerült leggyakoribb kérdések alapján állítottunk össze.

I. LÉGSZENNYEZÉS

1. A LÉGSZENNYEZÉS MEGHATÁROZÁSA

A légszennyezés 2 alapvető kategóriája:

1.) Szennyező gázok és gőzök, amelyek csak aktív szén szűrőközeg segítségével szűrhetőek ki.

 • Nitrogén-oxidok
 • Kén-dioxid
 • Szén-monoxid
 • Felszínközeli ózon (LLO - Low Level Ozone)
 • Szénhidrogén vegyületek

2.) Szállópor, azaz a levegőben eloszló, nem leülepedő finomszemcsés anyagok (PM - Particulate Matter).

 • Azbesztpor a fékbetétekből
 • Pollen
 • Útpor
 • Koromszemcsék, amelyek eredete lehet természeti (pl. erdőtűz, vulkánkitörés), de többségében ember általi tevékenység (egyrészt a fa- és széntüzelés, másrészt a kétütemű és a dízel üzemű járművek tökéletlen égéséből származó fekete füst)
 • Bármilyen más szilárd vagy folyékony halmazállapotú anyag

A szállópor csoportosítása részecskeméret alapján történik az alábbi két kategóriára:

 • Belélegezhető (inhalábilis) részecskék: azon részecskék, amelyek elég nagy méretűek ahhoz, hogy az orrszőrzet kiszűrje őket, vagy megtapadjanak a nyálkahártyán az orrban, a szájban, vagy a torok hátsó részén, a gégefőnél. Ezek egészséges, jól szűrő orr és nyálkahártya esetén nem jutnak tovább a belső légutak és tüdő irányába. Méretük 100 mikron alatti, de 10 mikronnál nagyobb irányadó fizikai átmérő, u.n. aerodinamikus részecskeméret.

 • Alsó légutakba bejutni képes (respirábilis) részecskék: azok a nagyon kis méretű, ultrafinom részecskék, amelyek túlhaladnak az orrszőrzeten, valamint a torok nyálkahártyáján, és képesek túljutni a garaton (10 mikron alatti méret - PM10), illetve képesek tovább áramlani és bejutni a tüdőbe (4 mikron alatti méret). A 2,5 mikron alatti méretű részecskék (PM2,5) ráadásul egyáltalán nem, vagy vagy csak nehezen ürülnek ki a tüdőből. Ezek a részecskék hordozhatják magukkal a gépjármű üzemanyagokban, elsősorban a benzinben oldott rákkeltő vegyi anyagokat (benzol, pirén stb.) tüdőben lévő hörgők falához, ahol azok bekerülhetnek a véráramba.


2. NYÁRI LÉGSZENNYEZÉS

A nyári légszennyezést a napfény reakciója eredményezi a nitrogén-oxidokkal (NOX) és illékony szerves vegyületekkel (VOC), amelyek ennek során könnyen lebomlanak, és fotokémiai szmogot, azaz LLO-t és nitrogén-dioxidot (NO2) termelnek. Az NO2 és az LLO káros hatással lehetnek az egészségre. Bizonyíték van arra, hogy bármelyik szennyezőanyag magas koncentrációja gyulladásos állapotba hozhatja a tüdő légutait, és ez hosszú idő alatt negatívan befolyásolhatja a tüdőnk működését. Az asztmás emberek különösen kitettek ezen veszélynek.


3. TÉLI LÉGSZENNYEZÉS

A téli légszennyezés előidézője alapvetően a szokásostól eltérő függőleges légmozgások kialakulása. Az inverziós időjárás gyakori ebben az évszakban, amelynek eredményeként a járművek által kibocsátott folyamatosan jelen lévő szennyezést magában hordozó földfelszín közeli, inverzió kialakulása esetén hidegebb légrétegeket a magasabban fekvő melegebb légrétegek gyakorlatilag leszorítják, és a légszennyezés paplanként fed be egy-egy várost. Különösen azok a városok, amelyek egy hegyvonulat alatt vagy oldalán helyezkednek el, vannak kitéve az inverzió hatásainak. Sok nagyváros küzd rossz levegőminőségi problémákkal a késő őszi és téli időszakokban az adott régióra jellemző inverziós időjárási szokások miatt. A szennyező részecskék felhalmozódása sok esetben különösen jelentős mértékű is lehet.


4. MIT TEHETSZ A LÉGSZENNYEZETTSÉG ELLEN?

Kampányolj Te is a tisztább levegőért, és addig is szerezz be egy jó maszkot!


5. MELYIK SZŰRŐ MILYEN SZENNYEZÉSHEZ AJÁNLOTT?

A Respro többféle szűrőt kínál, amelyek felcserélhetőek a maszkokban, azaz bármelyik filter alkalmazható bármelyik maszkhoz (feltéve, hogy azonos méretűek).

 • Sports filter ('sportszűrő') - a mikron mérettartománynál kisebb, u.n. szub-mikron méretű szennyező részecskék (kisebb, mint PM1 méretkategóriájú respirábilis szennyező anyagok) szűréséhez, amely mindemellett biztosítja a legjobb légáramlást (a sportmozgás miatti intenzívebb levegővétel segítése érdekében). A sportszűrő a Sportsta maszk esetében a széria összeállítás része.

 • City filter (a 'városi szűrő') - a mikron mérettartományba eső szennyező anyagok szűréséhez (PM10 méretkategóriájú belélegezhető szennyezők) és szerves gőz felszívásához. Széria kivitel a City és Nitesight maszkokban.

 • Techno filter - a mikron mérettartománynál kisebb, szub-mikron méretű szennyező részecskék (kisebb, mint PM1 méretkategóriájú belélegezhető szennyező anyagok) szűréséhez, valamint szerves gázok és gőzök felszívásához. Széria kivitel a Techno maszkban.

 • Allergy részecske filter - szub-mikron méretű szennyező részecskék (kisebb, mint PM1 méretkategóriájú belélegezhető szennyező anyagok) szűréséhez. Ez a széria kivitel az Allergy maszk esetében.

 • Allergy részecske és vegyi filter - szub-mikron méretű szennyező részecskék (kisebb, mint PM1 méretkategóriájú belélegezhető szennyező anyagok) szűréséhez, valamint kémiai gázok és gőzök felszívásához. Az Allergy maszk esetében opcionális tartozék.


II. MASZKOK

1. A MASZKOK TÍPUSAI

Egy maszk hatékonyságának meghatározása során a következő szempontokat kell figyelembe venni:

 • Mennyire szigetel jól a termék?
 • Mennyire hatékony a szűrő anyaga?

Ahhoz, hogy egy maszk megfelelően működjön, el kell szigetelnie az orrot és a szájat a külső környezettől, azaz el kell zárnia a külső levegő útját a maszk melletti oldalsó részeknél. A belélegzett levegőnek mindenképpen át kell haladnia a szűrőanyagon, hogy abban a szennyező részecskék, gáz- vagy gőzmolekulák mintegy csapdába esve fizikailag eltávolításra, kiszűrésre kerülhessenek.

Az orrcsipesz létfontosságú alkotóelem, amely szükséges az orr-rész körüli nagyobb görbületű arcvonal pontos lekövetéséhez, és ezáltal a maszk hatékony szigetelő képességének maximalizálásához.

Ha egy maszk nem biztosít hatékony szigetelést, akkor a szűretlen levegő a maszk szélei körül beáramolhat és a légzőszerveinkbe juthat. Ezt nevezik „befelé szivárgásnak”. Ezért például az „egy méret mindenkinek” típusú maszkok jellemzően rossz illeszkedést és nem kellően tökéletes szigetelést biztosítanak. És ezért kínál a Respro® legalább 2, illetve bizonyos maszkok esetében 3 méret opciót a termékválasztékban.


2. SZIGETELÉSI TECHNOLÓGIA

Minden Respro® maszk (a Bandit™ kendő és az Allergy™ maszk kivételével) neoprén anyagból készül. Az anyag rugalmasan nyújtható, ezáltal lehetővé teszi, hogy a maszkok könnyedén és pontosan illeszkedjenek a különböző arcvonalakhoz, teljes szigetelést biztosítsanak a maszk szélei mentén, és így kényelmes viselet mellett is jó légzárási képességgel rendelkezzenek.

A jó szigetelő képesség másik alapfeltétele a megfelelő méretezés. Mivel a felnőtt lakosságon belüli fej- és nyakméret tartomány, valamint arcforma változó, egy méret nem felelhet meg mindenkinek. Egy átlagos magasságú/súlyú felnőtt nőnek alapvetően az M (közepes) méretet javasoljuk. Hasonlóképpen, egy átlagos magasságú/súlyú felnőtt férfi számára alapvetően az L (nagy) méret az ajánlott. Természetesen egyedi eltérések lehetnek. A megfelelő méret kiválasztásával, valamint a maszk felhelyezésével kapcsolatos instrukciók betartásával biztos lehetsz abban, hogy a maszk hatékonyan fog szigetelni a szélek mentén.

Mivel a neoprén maszk az orr és az arccsont között húzódik, ezen az arctájékon elviekben kialakul egy negatív üreg. Ez a rés, ha nem zárjuk le valamilyen módon, lehetővé tenné a szennyezett levegő szűrés nélküli átáramlását ezen a területen, következésképpen csökkentené a maszk általános hatékonyságát. Annak érdekében, hogy elérjük a megfelelő légzárást ezen a területen, a Respro minden maszknál formázható könnyűfém orrcsipeszt használ, amelyet a viselő egyéni arcformájhoz lehet alakítani.

Minden maszkhoz tartozik egy cserélhető szűrőbetét (filter), amely az adott maszk típus javasolt felhasználási területéhez igazodóan alapvetően vagy városi vagy outdoor környezetben való használatra alkalmas.

A szűrő típusát minden esetben a maszk fő felhasználási környezetéhez igazodóan kell megválasztani. Alapvetően a City™ szűrőt városi környezetben való használatra tervezték, például a Sportsta™ szűrőt pedig olyan vidéki környezetre, ahol az irritatív szennyező részecskék (por és pollen) jóval nagyobb koncentrációban vannak jelen.

Mivel a szűrőbetét cserélhető, és a különböző típusú szűrőbetétek minden maszkhoz kompatibilisek (azonos méret esetén), ezért ezek később is szabadon cserélhetőek, és megfelelően alakíthatóak a felhasználási környezethez.


3. SZELEP TECHNOLÓGIA

Annak érdekében, hogy a maszk viselése során is megfelelő legyen a lélegzés, különösen sportolás vagy fizikai erőkifejtés során, elengedhetetlen, hogy a maszk biztosítsa a be- és kilélegzett levegő szabad áramlását, és a maszk belső terében ne alakuljon ki alacsony légnyomás vagy akár vákuum. A hőt, a szén -dioxidot és a vízgőzt, amelyek a kilélegzett levegő három fő összetevője, ki kell üríteni a maszk belső teréből, és a kilélegzés végén a maszknak, mint funkcionális segédeszköznek is készen kell állnia a következő levegővételre. Ha a kilélegzett levegőnek a maszk belső teréből történő eltávolítási folyamata sikertelen vagy korlátozott, akkor a maszk nem látja el megfelelően az alapvető funkcióját és kényelmetlenné válhat viselője számára a rossz légáramlás miatt, aki adott esetben lehetséges, hogy emiatt egyáltalán nem fogja használni azt.

Ezért úgy véljük, hogy a kilégző szelepek alapvető fontosságú komponensek, amelyek lehetővé teszik a maszk megfelelő működését a fent leírt körülmények szerint.

A Respro® maszkok szelepeit a fent említett negatív hatások csökkentésére, illetve kiküszöbölésére tervezték. A szelepek cserélhetőek és tartozék csomagokban külön is beszerezhetőek, ami lehetővé teszi, hogy a felhasználó a maszkot a saját egyéni igényeihez alakíthassa.

Respro® szelep típusok:

 1. TECHNO™ szelep (Techno™ / City™ / Allergy™ / xtreme™ maszkok széria tartozéka): a Techno™ szelep a mi referencia szelepünk, amely megoldja a hő, a vízgőz és a C02 távozását a maszk belső teréből. Szelep nélkül a maszkban a páratartalom nem szabályozható, nem csökkenthető, ami a szűrő telítettségéhez vezethet, ami végeredményben nehezebb légzést eredményez a szűrőn keresztül.

 2. POWA™ szelep (Sportsta™ maszk széria tartozéka): a Powa™ szelep sportcélú felhasználásra tervezett szelep, amelynek alapvető célja a sportmozgás során fellépő intenzívebb légzés során a kilélegzett levegő számára a maximális légáram biztosítása a legkisebb ellenállás mellett.

 3. ELITE POWA™ szelep (Techno Plus™ / Ultralight™ / Cinqro™ maszkok széria tartozéka): az Elite Powa™ szelep egyesíti a Techno™ szelep robusztusságát a Powa™ szelep kiváló légáramlási tulajdonságaival, és kiváló teljesítményt nyújt maximális terhelés melletti használat során is.

Bár a szelepek kicserélhetők a különböző funkciók szerint, egy adott szelepet a maszkban csak ritkán kell elhasználódás miatt cserélni. Esetleg külső behatások miatti repedés vagy törés szokott előfordulni.

A szelepek rendszeres tisztítása viszont fontos a szelep funkciójának tökéletes és hosszú távú biztosítása érdekében.


III. SZŰRŐK

1. ÁLTALÁNOS SZŰRÉSI TECHNOLÓGIÁK

A Respro® maszkokban használt szűrőanyagokat eredetileg elsősorban olyan katonai célú felhasználásra fejlesztették ki, ahol alapvető elvárás a kiváló szűrési tulajdonság, ugyanakkor fontos a nagyfokú légáram-hatékonyság biztosítása, amely nem akadályozza a felhasználó tevékenységét.

A Respro® ugyanezen szűrőanyagokat használja a maszkjaiban, hogy lehetővé tegye a városi, outdoor, valamint otthoni környezetben található szennyező anyagok széles spektrumának szűrését.

Mindegyik maszkhoz széria tartozék egy a maszk javasolt felhasználási céljának megfelelő típusú szűrőbetét. A Respro® úgy tervezte meg a szűrőbetéteket, hogy azok teljesen kompatibilisek, azaz cserélhetőek legyenek más Respro® maszkokon belül, lehetővé téve a testreszabást a speciális használati / alkalmazási / felhasználási körülményekhez.

A Respro® szűrőbetéttel működő maszkok azok számára is hasznosak lehetnek, akik bizonyos részecskékre vagy vegyszerekre érzékeny légzőszervekkel rendelkeznek és ezáltal légzési nehézségekkel küzdenek. Mindazonáltal mindig javasoljuk a kezelőorvossal való konzultációt, mielőtt fontolóra veszi a maszk használatát a saját egészségügyi kezelési programja részeként.

Normál fogyasztói életvitel szerű használat esetén (azaz nem ipari körülmények közötti, különösen nem vegyipari üzemekben történő felhasználás esetén) a Respro® FB-1, Techno és Sportsta maszkok megfelelnek az EN149 FFP1 európai szabvány részecskékre vonatkozó műszaki előírásainak, beleértve a vízbázisú aeroszolokat, továbbá az EV és S-3V maszkok megfelelnek az EN149 FFP1, FFP2 és FFP3 szabványoknak.

A szűrő élettartamának meghatározása egy aktív városi kerékpáros mozgási és légzési jellemzőin alapul.

 • Naponta fél óra időtartamú kerékpározás a munkába és fél óra vissza
 • A légzési sebesség 30 liter levegő percenként
 • Olyan légszennyezettségi szint, ahol a WHO (Egészségügyi Világszervezet) iránymutatásai azt javasolják, hogy egy átlagos személy viseljen valamilyen légzésvédőt.

A Sportsta™, a Cinqro™, Ultralight™ és Techno™ maszkok három méretben kaphatók: M (közepes), L (nagy), valamint XL (extra nagy). Ezen méretek megfelelő méretű szűrőkkel is rendelkeznek. A kényelem és a hatékonyság érdekében fontos, hogy a szűrőcsere során mindig a maszk méretének megfelelő szűrő méretet alkalmazza. A maszk méret jelölése megtalálható a maszk hátoldalán.


2. A DACC TÖRTÉNETE

A vegyi szűréshez használt anyagot (DACC – Dynamic Activated Charcoal Cloth), amelyet a legtöbb Respro® maszk szűrőbetétében (Cinqro, City, Techno, Metro) használ a Respro, először az Egyesült Királyság Védelmi Hivatala fejlesztette ki még az 1980-as években a háborús helyzetekben szolgáló, nukleáris, vegyi és biológiai veszély általi fenyegetésnek kitett egységek védelme érdekében. Azóta számos engedélyt adtak a magánszektor vállalkozásainak, beleértve a Respro® szűrőgyártót is, az anyag előállítására ipari alkalmazási területek felhasználói számára.

Annak érdekében, hogy az ipari alkalmazhatóság reális kereteit feltérképezhessék és meghatározhassák, az anyagot számos különböző hatóanyag alkalmazásával tesztelték. A részletes lista az alábbiakban megtalálható.
A DACC anyag felszívási képessége minden egyes hatóanyagra vonatkozóan külön tesztelésre és dokumentálásra került. A teszteredményeket tartalmazó lista lehetővé teszi az anyag hiteles felhasználását az ipari alkalmazások számára, mind a levegő-, mind a vízszűrés területein.

A Respro (UK) Ltd ezt az anyagot használja a városi környezetben előforduló, a gépjármű károsanyag kibocsátásból származó elsődleges légszennyező anyagokként ismert kémiai vegyületek szűrésére. Ezen vegyi anyagok közé tartoznak a nitrogén-oxidok, köztük a NO és a NO2, a kén-dioxid, az illékony szerves vegyületek széles választéka (amelyek a gépjármű üzemanyagok adalékanyagai) és az alacsony szintű ózon (LLO). Mindezeket használták a DACC -val végzett tesztek során, és az a DACC ezekre vonatkozó felszívási képessége alapján értékelték őket.

Jelmagyarázat:

 • E (Excellent) = kiváló felszívási képesség
 • G (Good) = jó felszívási képesség
 • M (Moderate) = mérsékelt felszívási képesség
 • P (Poor) = gyenge felszívási képesség

Alifás szénhidrogének

 • Acetilén - G
 • Bután (izobután) - E
 • Butilén - E
 • Butadién - G
 • Ciklohexán - E
 • Dekán - M
 • Etán - G
 • Etilén - M
 • Heptán - E
 • Heptilén - G
 • Hexán - E
 • Hexilén - G
 • Metán - M
 • Nonane - G
 • Oktán - G
 • Oktilén - E
 • Pentán - G
 • Propán - M
 • Propilén - G

Aromás szénhidrogének

 • Benzol (Respro® szűrő) - E
 • Naftalén - E
 • Sztirol monomer - E
 • Toluol - E
 • Toluidin - E

Észterek

 • Butil-acetát -E
 • Celloszol-acetát - E
 • Etil-akrilát - E
 • Etil-formiát - G
 • Izopropil-acetát - E
 • Metil-acetát - G
 • Metil-akrilát - E
 • Metil-formiát - G
 • Propil-acetát - E

Aldehidek és ketonok

 • Aceton - G
 • Acetaldehid - G
 • Akrolein - G
 • Akril-aldehid - G
 • Benzaldehid - E
 • Crontonaldehid
 • Ciklohexanon - E
 • Dietil-keton - E
 • Dipropil-keton - E
 • Formaldehid - M
 • Metil-butilketon - E
 • Metil-etil-keton - G
 • Valeril-aldehid - E

Savak

 • Ecet - G
 • Ecetsav-anhidrid - E
 • Akril - E
 • Butilsav - E
 • Karbol - E
 • Hangyasav - G
 • Tejsav - E
 • Palmitinsav - E
 • Fenol - E
 • Propionsav - E

Alkoholok

 • Etil - G
 • Anyl - E
 • Butil - E
 • Ciklohexanol - E
 • Izopropil - E
 • Metanol (metil) - M
 • Propil - E

Kénvegyületek

 • Szén-diszulfid - G
 • Dimetil-szulfát - G
 • Etil-merkaptán - E
 • Hidrogén-szulfid - M
 • Metil-merkaptán - E
 • Propil-merkaptán - E
 • Kén-dioxid (Respro® szűrő) - E
 • Kén-trioxid - M
 • Kénsav - M

Nitrogén vegyületek

 • Ammónia - M
 • Anilin - E
 • Dietil-amin - G
 • Dietil-anilin - G
 • Dimetil-amin - E
 • Etil-amin - G
 • Nikotin - E
 • Salétromsav - G
 • Nitrobenzol - E
 • Nitroetán - E
 • Nitrogén-dioxid (Respro® szűrő) - E
 • Nitroglicerin - E
 • Nitrometán - G
 • Nitropropán - E
 • Nitrotoluol - E
 • Karbamid - E
 • Húgysav - E

Éterek

 • Amyl - E
 • Butil - E
 • Celloszolve - E
 • Dioxán - E
 • Etil - G
 • Etilén-oxid - M
 • Izopropil - E
 • Metil-celloszolve - E
 • Metil - G
 • Propil - E

Halogenált hidrogén szénhidrogének

 • Butil-klorid - E
 • Szén-tetraklorid - G
 • Klór - M
 • Klórbenzol - E
 • Klórbutadién - E
 • Kloroform - E
 • Klór-nitropropán - E
 • Kloropikrin - E
 • Dibromoetán - E
 • Diklór-benzol - E
 • Bróm - G
 • Diklór-difluor-metán - M
 • Diklór-difluor-etán - G
 • Diklór-etán - E
 • Diklór-etilén - E
 • Diklór-etil-éter - E
 • Diklór-metán - M
 • Diklór-monofluor-metán - M
 • Diklór-propán - G
 • Diklór-tetrafluor-etán - M
 • Etil-bromid - G
 • Etil-klorid - G
 • Etilén-klórhidrin - G
 • Etilén-diklorid - G
 • Fluor-triklór-metán - M
 • Freon - M
 • Hidrogén-bromid - M
 • Hidrogén-klorid - M
 • Hidrogén-cianid - M
 • Hidroxen-fluorid - M
 • Hidrogén-jodid - M
 • Jód - E
 • Metil-bromid - E
 • Metil-klorid - E
 • Metil-kloroform - E
 • Metilén-klorid - E
 • Monoklór-benzol - E
 • Paradiklór-benzol - E
 • Perklór-etilén - G

Halogenált hidrogén szénhidrogének

 • Propil-klorid - G
 • Tetraklór-etán - G
 • Tetraklór-etilén - G
 • Triklór-etilén - G
 • Vinil-klorid - G

A lista nem teljes, és lehetséges, hogy a DACC további vegyi anyagok adszorpciójára is képes, viszont ehhez további tesztelések szükségesek.